נהיגה תחת השפעת סמים
נהיגה תחת השפעת סמים נחשבת לעבירת תנועה חמורה שהעונש בגינה עלול להגיע לשלילת רישיון נהיגה למשך שנתיים ואף להסתכם בעונש מאסר. חשוב להבין שמבחינת הרשויות ‘סם’ נחשב כל חומר שרשום בפקודת הסמים המסוכנים וכל שריד של סם בגופו של נהג מהווה ראיה לכך שנהג תחת השפעת סמים. במילים אחרות מבחינת החוק היבש נהיגה בהשפעת קנאביס חמורה בדיוק כמו נהיגה בהשפעת הרואין או קוקאין.
מתי ואם לסרב לבדיקת שתן או דם?
בשונה מבדיקת הינשוף לאיתור מינון האלכוהול שצרך הנהג, כרגע עדיין אין אמצעי לא חודרני לאיתור סמים בדם (יש בדיקות רוק אך הן טרם נכנסו לשימוש סדיר), לכן כאשר שוטר יחשוד בכם בנהיגה תחת השפעת סמים במרבית המקרים תתבקשו לתת בדיקת שתן ובמקרים מסוימים גם בדיקת דם. זכותכם לסרב לתת בדיקת שתן, אך כדאי להבין שמבחינת הנוהל המשפטי במדינת ישראל המערכת נוטה להתייחס לסירוב כזה כאל הודאה באשמה. לכן, ההמלצה היא לשתף פעולה עם המשטרה ולתת דגימת שתן. מבחינה משפטית גם אם הבדיקה תצא חיובית עדיין מדובר במצב יותר נח מאשר ‘סירוב לתת דגימת שתן’. נסביר: כמו שהזכרנו גם השוטר נדרש להצביע על חשד סביר ובמקרה ובית המשפט השתכנע כי לא התקיים חשד כזה, תוצאות הבדיקה מתבטלות. כמו שהזכרנו לעיתים תתבקשו לתת גם דגימת דם. זה המקום לציין שדגימה כזו חייבת פיקוח של רופא ואסור לקיים אותה בשטח. אם תתבקשו לבדיקה שלא לפי התנאים האלה אין מניעה לסרב לה.
חשוב להיעזר בייעוץ משפטי
חשד או כתב אישום בגין נהיגה תחת השפעת סמים מחייב את החשוד לפנות לעורך תעבורה בעל מוניטין, כמו למשל עורך הדין אלעד פאר, בהקדם האפשרי. ההבדל בין ליווי של עורך דין תעבורה מנוסה בתיק של נהיגה תחת השפעה מהרגע הראשון, לבין התייצבות לחקירה ללא הכנה וללא ליווי של עורך דין מנוסה, יכול להיות ההבדל בין סגירת התיק אחרי החקירה בסיבה של חוסר אשמה או חוסר בראיות למשפט שעלול להסתיים בהרשעה ומאסר בפועל. עורך דין תעבורה מנוסה ידע להכין אתכם לחקירה באופן שיצמצם את הסיכוי להרשעה ואפילו לגרום לכך שהתיק לא יבשיל לכתב אישום.